لوگو-ققنوس-ترخیص

پکینگ لیست (Packing list) چیست؟

پکینگ لیست (Packing list) چیست؟

فهرست مطالب

پکینگ لیست (packing list) یا فهرست عدل بندی از ضرورت‌های جدا ناپذیر در معاملات تجاری به ویژه صادراتی است که همه افراد فعال در زمینه صادرات و در برخی موارد واردات کالا با آن مواجه خواهند شد. این سند زمان تحویل کالا توسط فروشنده برای ارسال به خریدار تهیه می‌شود و از مدارک ضروری جهت ارائه همراه با سایر اسناد همچون گواهی مبدا است؛ بنابراین از آنجا که واردات و صادرات کالا همواره یکی از مهمترین فعالیت‌های اقتصادی در جهت رشد و توسعه هر کشوری بوده است، کسب اطلاعات و آشنایی کافی با اصطلاحات گمرکی، مدارک و اسناد مورد نیاز، امور بازرگانی و تجاری نظیر ترخیص کالا از گمرک یکی از ضروری‌ترین موارد جهت ورود به این عرصه است. با ققنوس ترخیص همراه باشید تا به طور کامل به یکی از مهمترین اسناد صادراتی که جهت شرح کامل محتویات بسته‌ها و نوع کالا مورد استفاده قرا می‌گیرد، به طور کامل بپردازیم.

پکینگ لیست یا فهرست عدل بندی چیست؟

یکی از اسنادی که معمولا توسط فروشنده تهیه می‌شود و نوع بسته بندی در محموله را مشخص و بیان می‌کند، پکینگ لیست است. مشخصات ظاهری و محتویات داخل هر بسته از یک بارنامه در صورت تنوع محصولات بسته‌ها از جمله مواردی هستند که در این سند وارداتی ذکر می‌شوند؛ درواقع پکینگ لیست دارای اطلاعات و توضیحات مربوط به یک محموله است. packing list یکی از ضروری‌ترین اسناد جهت ارائه به گمرک در آخرین مراحل ترخیص کالا از گمرک است که در صورت تفاوت در محتویات بسته‌ها، حتما باید تحویل داده شوند. خوب است بدانید علاوه بر گمرک کشور مقصد، این سند هنگام بازرسی توسط شرکت بازرسی و ترخیص از کشور مبدا هم مورد ارزیابی و بررسی قرار می‌گیرد.

در پکینگ لیست به صورت مجزا تمام کالاهای موجود در محموله، وزن، حجم و تعداد هر قلم به طور کامل قید شده است. شما با استفاده از این سند، متوجه کالاهایی که در محموله یا کانتینر وجود دارند می‌شوید و لازم است وزن خالص و ناخالص، تعداد و حجم هر یک از اقلام را به طور دقیق مورد بررسی قرار دهید. درواقع همانطور که گفته شد، فهرست عدل بندی سندی است که جهت انجام امور و تشریفات گمرکی واردات و صادرات کالا باید به گمرکات کشور مبدا و مقصد ارائه شود. packing list فهرستی جدول بندی شده است که در هر ردیف از آن به تعداد اقلام و ستون‌های آن به ویژگی‌های محصولات پرداخته است. با ما همراه باشید تا مواردی که باید در این لیست درج شوند و کاربرد آنها را بررسی کنیم.

پکینگ لیست (Packing list) چیست؟
مدارک ترخیص کالا از گمرک

مزایای استفاده از پکینگ لیست

همانطور که اشاره کردیم، پکینگ لیست یکی از ضرورت‌های زمینه صادرات کالا است که توسط فروشنده تهیه و تنظیم می‌شود. دریافت و تهیه این فهرست مزایایی را جهت انجام امور بازرگانی و ترخیص کالا از گمرک با خود به همراه دارد که عبارتند از:

  • تعداد کالاهای ارسال شده در فهرست عدل بندی قابل مشاهده است؛ بنابراین این امر جهت اثبات بارنامه داخلی بسیار کاربردی است و می‌توان از طریق آن اطلاعات لازم برای گواهی مبدا را کسب کرد.
  • با استفاده از اطلاعات این فهرست می‌توانید جزئیات لازم جهت انجام بخش الکترونیکی صادرات کالا را وارد نمایید.
  • با استفاده از پکینگ لیست می‌توانید بارنامه را از شرکت حمل و نقل دریافت و برای ارسال، زمانی را رزرو کنید.
  • از این لیست می‌توان جهت شمارش محصول در گمرک کشور مقصد استفاده کرد.
  • پکینگ لیست امکان وارد کردن اطلاعات را به آسانی در بانک‌های کشور دریافت کننده فراهم می‌کند.
  • فهرست عدل بندی می‌تواند به عنوان ضامن برای بازپرداخت تحت اعتبار اسنادی باشد.

برای گشایش اعتبار اسنادی می‌توانید از متخصصان ققنوس ترخیص در این زمینه اطلاعات لازم را دریافت کنید.

چگونگی تنظیم لیست عدل بندی

خوب است بدانید برای تهیه این سند صادراتی، روش‌های متعددی وجود دارند؛ اما توجه داشته باشید برای اینکه بتوانید فهرستی کامل و دقیق تهیه کنید، لازم است اطلاعاتی همچون تعداد واحدها، جعبه‌ها و سایر جزئیات بسته بندی را وارد کنید. این جزئیات باید مورد توافق دو طرف معامله تجاری باشند و تمام اطلاعات با فاکتور تجاری مطابقت کامل داشته باشند. به عنوان مثال اگر از چوب برای تولید بسته بندی‌ها یا جعبه‌ها استفاده شده است، حتما باید به اطلاعات لازم جهت باز کردن جعبه پرداخته شود.

نام و آدرس کامل فروشنده، نام، نشانی، تلفن و فکس خریدار، کشور و محل بارگیری کالا، کشور و محل تخلیه کالا، شماره و تاریخ صدور فاکتور، شماره LC (درصورت خرید از طریق اعتبار اسنادی)، شیوه پرداخت (نقدی بودن یا اعتبار اسنادی)، تعرفه گمرکی، شماره قرارداد، نام و شرح کالای مورد نظر، مقدار هر ردیف کالا با ذکر واحد اندازه گیری، وزن خالص، وزن ناخالص کالا همراه با بسته بندی آن، توضیح کامل از نوع و تعداد بسته بندی‌ها، از جمله جزئیات و اطلاعاتی هستند که باید در جدول پکینگ لیست با توافق فروشنده و خریدار درج و آماده شوند تا به گمرک یا سازمان‌های مختلف جهت انجام فعالیت‌هایی همچون ترخیص کالا از گمرک ارائه شوند.

بررسی برخی از جزئیات پکینگ لیست

درج برخی جزئیات در لیست عدل بندی بسیار ضروری است و حتما باید قید شوند. اطلاعات تماس، مشخصات فردی و شرح کالا از مهمترین مواردی هستند که عدم ذکر آنها فرایند تجاری و صادراتی و ترخیص کالا از گمرک را با مشکل مواجه خواهد کرد؛ بنابراین در ادامه برای آشنایی بیشتر شما به بررسی دقیق‌تر مندرجات ضروری پکینگ لیست می‌پردازیم.

شیوه ارسال کالا

نوشتن اطلاعات فردی فروشنده و خریدار و بیان جزئیات کالا در PACKING LIST برای انواع روش‌های حمل و نقل ضروری است؛ درواقع با بارگیری محصولات شما توسط قطار، کشتی یا هواپیما، مشخصات درج شده در فهرست برای محل قرارگیری و سیستم حمل نقل ضروری است. البته خوب است بدانید اطلاعات و توضیحات بیشتر درباره شرایط یا میزان آسیب پذیری محموله برای بیشتر شرکت‌های کشتیرانی مهم است و به حمل و انتقال بهتر کالا کمک خواهد کرد. بنابراین هر اطلاعاتی که به نگهداری بهتر محموله کمک می‌کند را ذکر کنید.

مشخصات فروشنده

اولین موردی که در پکینگ لیست درج می‌شود، اطلاعات و مشخصات مربوط به فروشنده کالا است. فروشنده فردی است که کالا را به فروش می‌رساند و آن را در گمرک اظهار می‌کند؛ بنابراین باید اطلاعات این فرد به طور کامل ذکر شود. علاوه بر این می‌توانید نام، نشانی، شماره موبایل، ایمیل و شماره شرکت را هم به لیست خود اضافه کنید.

مشخصات خریدار

خریدار شخصی است که از  فروشنده کالای مورد نظر خود را خریده است و لازم است مشخصات این فرد در کادر خریدار فهرست عدل بندی درج شود. اسم و آدرس حداقل اطلاعاتی هستند که باید از این فرد درج شوند. پیشنهاد می‌کنیم حتما چنین اطلاعاتی را به طور دقیق جهت تاثیرگذاری بیشتر وارد کنید.

پکینگ لیست (Packing list) چیست؟
پکینگ لیست یا فهرست عدل بندی

نکات مهم فهرست عدل بندی

هنگام تنظیم پکینگ لیست باید به نکات قابل توجهی جهت جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی یا کند شدن روند انجام امور توجه کنید. آشنایی با چنین نکاتی این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا در هر مرحله از صادرات یا واردات کالا به سرعت عبور کنید. باتوجه به ماهیت کالای مورد نظر و اطلاعات ذکر شده در پکینگ لیست، هنگام ثبت سفارش کالا در سامانه تجارت به نشانی www.ntsw.ir و تنظیم اظهارنامه گمرکی واحد و نوع کالا را انتخاب کنید.

شماره بسته در واقع همان شماره‌های درج شده بر روی هر بسته است؛ بنابراین در صورتی که بسته شماره‌ای نداشت، می‌توانید از شماره‌های پیش فرض مانند 1 و 2 برای هر بسته انتخاب کنید. توجه داشته باشید هر ردیف از فهرست عدل بندی باید به طور جداگانه براساس کانتینر، تعرفه گمرکی و شناسه ارزش کامل شود.

علاوه بر این، خوب است بدانید حاصلضرب تعداد واحد کالا در شماره بسته در هر ردیف از پکینگ لیست نشان دهنده تعداد واحد کالاهای عدل بندی شده در همان ردیف است. اگر بسته‌ها مشابه و یکنواخت باشند، لازم است به صورت یکجا در یک ردیف از جدول وارد و درج شوند. همچنین درصورتی که شمار بسته‌ها 1 تا 50 باشد، تعداد واحد کالا را معادل تعداد کالای موجود در یکی از بسته‌ها قرار می‌دهیم. تمام این موارد مهمترین نکاتی بودند که لازم است هنگام تنظیم لیست همراه با مشورت متخصصان این زمینه به انجام آنها بپردازید. نکات مهمی درباره وزن ناخالص بسته‌ها در لیست عدل بندی وجود دارد که در ادامه بررسی خواهیم کرد.

نکات مهم درباره وزن ناخالص بسته‌ها در پکینگ لیست

باید بدانید ضرب وزن ناخالص هر بسته در شمار بسته، وزن ناخالص بسته‌های عدل بندی شده در همان ردیف را نشان می‌دهد و حاصل جمع وزن ناخاص بسته‌های هر کانتینر باید وزن ناخالص همان کانتیر مطابقت داشته باشد. علاوه بر این لازم است در ابتدا وزن ناخالص یکی از بسته‌ها را در کادر مربوط به وزن ناخالص هر بسته در پکینگ لیست وارد نمایید. همانطور که اشاره کردیم، هر ردیف فهرست به تعداد محصولات و هر ستون به جزئیات بسته اشاره دارد؛ بنابراین در تکمیل این اطلاعات به خوبی دقت کنید.

چه اطلاعاتی در پکینگ لیست لحاظ میشود؟

پکینگ لیست به دلیل اطلاعات مهمی که در آن درج می شود در روند تجارت بین المللی و ترخیص کالا از گمرک از اهمیت بالایی برخوردار است. از جمله اطلاعاتی که در روند تجارت بین المللی در پکینگ لیست درج می شود می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • نوع کالا
  • تعداد کالا
  • روش بسته بندی
  • روش حمل و نقل محموله تجاری از کشور مبدأ به کشور مقصد
  • اطلاعات کامل فروشنده کالاها
  • اطلاعات کامل خریدار کالاها
  • وزن خالص و ناخالص کالاها
  • روش پرداخت هزینه محموله تجاری
  • کشور محل تولید و بارگیری محموله تجاری
  • کشور مقصد و محل تخلیه محموله تجاری
  • شماره و تاریخ صدور فاکتور
  • و ….

پکینگ لیست با چه نام هایی شناخته شده؟

پکینگ لیست به عنوان یکی از مدارک مهم در امر تجارت بین المللی و ترخیص کالا مورد استفاده قرار می گیرد و معادل این عبارت در زبان فارسی لیست عدل بندی می باشد، اما ممکن است نام های دیگری را نیز در رابطه با این لسیت شنیده باشید که از جمله این نام ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • دفتر تحویل
  • لیست مشتری
  • برگه بسته بندی
  • لیست حمل و نقل
  • صورت حساب بسته

گواهی مبدا چیست و چه رابطه ای با پکینگ لیست دارد؟

گواهی مبداء یکی دیگر از اسناد بسیار مهمی است که در روند تجارت بین المللی باید تهیه شود تا بتوان از آن در هنگام ترخیص کالا از گمرک استفاده نمود و محموله تجاری وارد شده به گمرک را از این نهاد ترخیص کرد. در واقع گواهی مبداء سندی است که نشان می دهد محموله تجاری که توسط تاجران به کشور وارد شده در چه کشوری تولید شده است. این گواهی باید توسط اتاق بازرگانی کشور تولید کننده کالا صادر گردد و به خریدار کالا ارائه شود. از جمله نقاط مشترکی که بین پکینگ لیست با گواهی مبداء وجود دارد می توان به این مسئله اشاره کرد که هر دو این اسناد نقش بسیار مهمی در روند ترخیص محموله های تجاری از گمرک را بر عهده دارند و تاجران باید این دو سند را از فروشنده محموله تجاری درخواست نمایند.

جمع بندی

ارائه اسناد و مدارک مورد نیاز همواره یکی از مهمترین قسمت‌ها در انجام امور مختلف به ویژه معاملات تجاری و تشریفاتی ترخیص کالا از گمرک بوده است. به عنوان کسی که در زمینه واردات و صادرات کالا فعالیت می‌کند یا قصد فعالیت دارد، قطعا می‌دانید ارائه این اسناد به سازمان‌‌های مربوطه جهت تائید و صدور اجازه ادامه فعالیت بسیار مهم است. پکینگ لیست یا فهرست عدل بندی نیز یکی از همین مدارک لازم در کنار مجوزهای ضروری ترخیص کالا است که در اثبات شفافیت فعالیت فروشنده و تسهیل روند ارسال، حمل و نقل، بازرسی گمرکی و تحویل محموله به مشتری بسیار تاثیرگذار است.

از آنجا که آشنایی با قواعد و قوانین معاملات تجاری و بین المللی و دریافت مشاوره بازرگانی برای هر تاجر یا بازرگانی بسیار لازم و کاربردی است، توصیه می‌کنیم با استفاده از خدمات ققنوس ترخیص در زمینه‌های تجاری و بازرگانی مختلف به توسعه فعالیت‌های تجاری خود کمک کنید.

پکینگ لیست را به چه سازمانی باید ارائه داد؟

لازم است پس از تهیه و تنظیم پکینگ لیست جهت انجام ترخیص کالا، آن را به گمرک برای بازرسی و بررسی گمرکی ارائه دهید.

مشخصات لازم مربوط به خریدار در لیست عدل بندی چیست؟

نام و نشانی خریدار حداقل اطلاعاتی هستند که جهت بازرسی بهتر گمرک لازم است درج کنید.

چه جزئیاتی باید در فهرست عدل بندی درج شوند؟

نام و آدرس کامل فروشنده، نام، نشانی، تلفن و فکس خریدار، کشور و محل بارگیری کالا، کشور و محل تخلیه کالا، شماره و تاریخ صدور فاکتور، شماره LC و شیوه پرداخت برخی از جزئیات مهمی هستند که باید در فهرست ذکر شوند.

هر ستون و ردیف پکینگ لیست نشانه چیست؟

هر ردیف از این سند صادراتی به تعداد اقلام و ستون‌های آن به ویژگی‌های محصولات اشاره دارد که لازم است در بخش ویژگی‌های محصول به شرح کامل محموله و نوع بسته بپردازید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۵ رای

دیدگاه ها

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

نوشته های مرتبط

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x